EMS

Bij mij kunt u terecht voor EMS. EMS Airflow Gebitsreiniging is een gepatenteerde Zwitserse technologie voor het professioneel reinigen van het gebit en het verwijderen van aanslag, tandsteen en tandplak. EMS Airflow gebitsreiniging is speciaal ontwikkeld om de mond en het gebit grondig te reinigen.

EMS GUIDED BIOFILM THERAPY

de nieuwe manier van gebitsreiniging met poeder, lucht en warm water.

Wat is dat eigenlijk, dat airpolishing? Hier ga ik dieper in op wat de nieuwe manier van gebitsreiniging inhoudt.

De beste mondhygiene behandeling

Eerst worden je tanden gekleurd met een kleurstof, eryrhrosine. Dit zit gedrenkt in een bolletje en dat wordt over je tanden uitgesmeerd. Na spoelen is te zien waar:

  • de tandplak goed is weggepoetst, dan is er geen verkleuring
  • de tandplak zit wat er nog niet zo lang zit. Daar kleurt de biofilm lichtroze
  • de tandplak al een tijdje zit. Dan kleurt de biofilm donkerblauw.

Bij airpolishing wordt in een luchtdrukapparaat poeder en water op de tanden gespoten. Dit mengsel maakt het tandoppervlak intensief schoon. Niet alleen boven het tandvleesrandje, maar ook eronder. De ruimte tussen tand en tandvlees in wordt ook helemaal biofilmvrij gemaakt. Oftewel: alle tandplak en jong tandsteen en alle aanslag wordt verwijderd.

Het bedrijf dat zich hierin het meest heeft gespecialiseerd is het Zwitserse bedrijf EMS. De merknaam is de Airflow. In mijn praktijk werk ik met dit systeem.

Verschillende poeders

Ik werk met drie verschillende poeders om je gebit ultraschoon te maken en zo veelvoorkomende mondproblemen als gaatjes en tandvleesontsteking te voorkomen. Het meestgebruikte poeder is natriumbicarbonaat. Beter bekend als baking soda. Het zeer fijne poeder haalt alle aanslag, tandplak en jong tandsteen weg dat boven het tandvleesrandje zit. Dit poeder is echter niet fijn genoeg om ook onder het tandvlees te kunnen reinigen.

Om ook je gebit goed te reinigen onder het tandvleesrandje wordt een ultrafijn poeder gebruikt; erythritol. Dit is een zwak kunstmatig zoetstof. Ben je allergisch voor chloorhexidine (dat zit een héél klein beetje in erythritol) , dan worden je tanden en kiezen onder het tandvlees gereinigd met glycerinepoeder.

Het kan zijn dat het nodig is om meer dan 4 mm onder het tandvlees biofilm te moeten verwijderen. Dan wordt er gebruik gemaakt van een speciale tip. 

Implantaten en de airpolisher

Het is voor de effectiviteit van het polijsten van implantaten van belang het poeder op de juiste plek te krijgen. Meestal is er niet veel tandsteen aanwezig maar wel biofilm (tandplak). Om krasjes in het materiaal van het implantaat te voorkomen, en om in de schroefdraadvorm van het implantaat te reinigen, is erythritolpoeder uitermate geschikt om alle biofilm te verwijderen, met als doel het tandvlees rondom het implantaat gezond te krijgen én te houden.

Peri-implantitis, dat is als het tandvlees rondom een implantaat ontstoken is maar dat dan ook het kaakbot slechter aan het worden is. Voot het behoud van het implantaat is het dus echt superbelangrijk dagelijks een zeer goede mondhygiene uit te voeren en regelmatig de gezondheid van het tandvlees te laten checken.

Waar de airpolisher ook voor gebruikt kan worden
  • Als geseald moeten worden. De groefjes in de bovenkant in de kiezen worden door hiermee volledig plakvrij.
  • Als je een fluoridebehandeling nodig hebt kan de fluoride goed intrekken als het tandoppervlak helemaal schoon is.

Een gezonde sprankelende glimlach, elke dag weer!

Vragen over mijn aanbod? Bekijk de veel gestelde vragen of neem contact met mij op.