1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

PDFAfdrukkenE-mail

Relatie tussen diabetes en tandvleesontsteking
Vandaag, 14 november, is het Wereld Diabetes Dag. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat diabetespatinten de bloedsuikerspiegel niet meer zelf binnen de normale grenzen kunnen houden en geen of onvoldoende insuline produceren. Ook kan het zijn dat het lichaam niet meer goed reageert op insuline. De aandoening valt op het eerste oog misschien niet altijd meteen op, maar als gevolg van de ziekte kunnen naast complicaties als hart- en vaatziekten en nieraandoeningen, ook meer zichtbare gevolgen ontstaan, zoals oogaandoeningen, voetproblemen en een slechtere mondgezondheid.
De Nederlandse Vereniging van Mondhyginisten anticipeert op deze bewustwordingsdag. Mondhyginisten in het land bieden voorlichting over diabetes en het belang van een goede mondgezondheid.
Mensen met diabetes hebben vaker last van tandvleesontsteking (gingivitis) en tandvleesontsteking met verlies van het kaakbot (parodontitis)
Dit alles kan zelfs tot verlies van tanden en kiezen leiden. De oorzaak kan worden gezocht in de te hoge bloedsuiker. Het lichaam wil die suiker kwijtraken door veel te plassen. Dit zorgt vervolgens voor een drogere mond. Speeksel beschermt op een natuurlijke manier het gebit. Is er minder speeksel, dan krijgen gaatjes en tandvleesontstekingen meer kans. Ook kunnen deze ontstekingen ontstaan doordat diabetespatinten een slechtere doorbloeding hebben in het lichaam. Door jarenlang een te hoge bloedsuikerspiegel raken de bloedvaatjes beschadigd. Het tandvlees zit vol met kleine bloedvaatjes.
Voorlichtingsfilmpje diabetes en mondgezondheid
Bekijk bovenstaand filmpje waarin wordt uitgelegd waarom diabetespatinten extra goede mondzorg nodig hebben.
De mondhyginist als onderdeel van het behandelprotocol
Een hoop problemen met tandvlees en tanden kunnen worden voorkomen. Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhyginist te bezoeken. De mondhyginist coacht graag in het behouden van een gezonde mond.

Tandvleesontsteking en het verband met hart- en vaatziekten

Hoe ontstaat gingivitis, parodontitis en wat is het verband met het ontstaan van hart- en vaatziekten? NVM-mondhyginisten werkte mee aan een animatiefilmpje hierover.

 
bron: http://www.mondhygienisten.nl/

Aangesloten bij


nvm-mondhygienisten-logo
KRM_logo_medium

zk4